Acest site folosește «Cookies» Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosirii acestora. Am înțeles

Beneficiile curmalelor

În Sunnah Profetului Salla-llahu 'alahi wa sallam în luna Ramadan, consumarea curmalelor este foarte indicată. Începerea postului, la fel ca și încheierea lui, se face prin consumul de curmale, a căror număr trebuie să fie impar.


Multe hadithuri relatează că Profetul Mohammed Salla-llahu 'alahi wa sallam a încurajat oamenii să consume curmale, ele fiind benefice pentru sănătate. Se relatează de la Abu Dawud și Tirmidhi că:


Trimisul lui Allah își întrerupea postul mâncând curmale proaspete, înainte. Când nu avea, el lua curmale uscate sau, în lipsă, câteva înghițituri de apă.

De asemenea, Trimisul lui Allah Salla-llahu 'alahi wa sallam spunea:
Cine găsește curmale, ar trebui să rupă postul cu ele; și cel care nu le găsește, ar trebui să rupă postul cu apă, pentru că ele purifică.

Aisha, radhi Allahu anha, a spus:
Profetul Mohammed obișnuia să spună: «Într-adevăr, curmalele înseamnă sănătate.» relatat de Muslim și Ahmad

Profetul Mohammed Salla-llahu 'alahi wa sallam a spus:
Cel care mănâncă șapte curmale, dimineața, va fi protejat în acea zi de otravă și deochi. relatat de Tirmidhi

Găsim scris în Sfântul Coran că, atunci când Maria, aleiha sallam, mama Profetului Issa, aleihi sallam, era în durerile nașterii, Îngerul Jibril, aleihi sallam, i-a spus:


  1. Și-au apucat-o durerile lângă trunchiul unui curmal și a zis ea: «O, de aș fi murit înainte de aceasta și cu totul de-aș fi fost uitată!»
  2. Dar [un glas] a strigat-o de sub ea, [zicându-i]: «Nu fi mâhnită! Domnul tău a făcut mai jos de tine un pârâiaș!
  3. Și scutură spre tine trunchiul de curmal, căci el va lăsa să cadă lângă tine curmale proaspete, coapte!
  4. Așadar, mănâncă, bea și fii fericită [de copilul tău]! Iar de vei vedea tu vreun om, spune-i lui: «Eu i-am juruit Celui Milostiv un post și de aceea nu voi sta astăzi de vorbă cu nici un om!»

Surat Maryam 23-26


Toate aceste lucruri și fapte au fost revelate de Allah subhanahu wa ta'ala, prin infinita Sa știință și compasiune pentru omenire. Curmalele sunt una dintre cele mai vechi și cunoscute specii de plante de pe pământ. Ele sunt, astăzi, o mâncare preferențială, nu numai datorită gustului delicios, dar și datorită proprietăților nutriționale. Numeroasele beneficii ale acestui fruct sunt descoperite în fiecare zi și se folosesc atât ca hrană, cât și ca tratament pentru diferite boli.


647666fjpg

Beneficiile curmalelor
Analizele medicale au arătat că fructele de curmal sunt adevărate comori cu vitamine. Iată câteva dintre acestea: 70.6% sunt carbohidrați, 2.5% grăsimi, 33% apă, 1.32% săruri minerale, 10% fibre și foarte multe vitamine: A, complexul de vitamine B (în special B1-B2), vitamina C, foarte multe proteine, zahăr, ulei, fosfor, sulf, potasiu, magneziu, clor, cupru și calciu.


Asta înseamnă că toate aceste valori nutriționale sunt un bun tonic muscular, ajută sistemul nervos, încetinește manifestările specifice îmbătrânirii iar, combinate cu lapte, ajută pe cei care au probleme ale sistemului digestiv.


O parte din valorile alimentare ale curmalului se potrivesc cu cele aflate în anumite tipuri de carne, dar curmalul are de trei ori mai multe valori nutritive, motiv pentru care acestea ajută în anemie și infecții respiratorii. De asemenea, ajută sportivii, fiind un bun tonic și energizant.


Copiilor le sunt benefice în creștere și dezvoltare, muncitorilor în sporirea capacității de lucru; femeile gravide pot consuma și ele, cu încredere, acest fruct miraculos.


Curmalele ajută și la vedere, întărind mușchii oculari, ajută tiroida, făcând-o mai activă. Curmalele sunt ușor digerabile, stimulează micțiunea (urinarea), curăță ficatul, spală rinichii și acționează foarte bine împotriva rinitelor, bronșitei, constipației.


Sărurile minerale din curmale modifică aciditatea crescută din sânge, care provoacă piatră la rinichi și la vezica biliară, gută, hemoroizi, hipertensiune arterială. Sunt contraindicate obezilor și bolnavilor de diabet. Pentru femeile aflate în ultima lună de sarcină, curmalele proaspete ajută fetusul să iasă mai ușor, decongestionează vasele de sânge, ajută împotriva stresului post-partum, stopează hemoragiile abundente, în cazul menstruației.


Vitamina A, conținută de curmale, ajută în prevenirea orbirii premature și la vizibilitatea nocturnă. Sunt eficiente în hidratarea pielii de pe zona feței și a gâtului. Fosforul ajută la revitalizarea și stimularea la nivelul cerebral. După cum putem vedea mai sus, beneficiile curmalelor au fost prezentate în Coranul cel Sfânt, la fel și în Sunnah Profetului Mohammed Salla-llahu 'alahi wa sallam acum 14 secole, deși acest lucru a fost recent descoperit de stiința modernă.